Klantenbeoordeling 9.7/10

Meer concurrentie op de hypotheekmarkt

De concurrentie op de hypotheekmarkt neemt toe. De traditionele grootbanken verliezen marktaandeel aan nieuwe toetreders. Dit zorgt voor een lagere hypotheekrente, maar heeft ook nadelen.

Concurrentie hypotheekmarkt

Het adviesbureau IG&H komt elk kwartaal met een update over de verhoudingen op de hypotheekmarkt. In hun meest recente analyse komen ze wederom tot de conclusie dat de concurrentie op markt voor hypotheken is toegenomen.

Deze ontwikkeling bespreken we ook in onze hypotheekrente prognose voor 2016.

Grootbanken verliezen marktaandeel

De tijd dat bijna 3 van de 4 hypotheken via een grootbank werd gesloten ligt achter ons. De top-drie-banken in Nederland (Rabobank, ING en ABN AMRO) zagen sinds 2011 hu  marktaandeel dalen van bijna 70% naar minder dan 50%.

Verzekeraars en pensioenfondsen

Met name de verzekeraars en pensioenfondsen hebben sinds 2011 aan marktaandeel gewonnen. Het marktaandeel is verdubbeld van 15% naar 36% in 2015. De introductie van Munt Hypotheken is hiervan een goed voorbeeld. Deze samenwerking van diverse pensioenfondsen heeft binnen een jaar een plek in de top 10 van hypotheekverstrekkers veroverd.

Kleine banken en buitenlandse aanbieders

De groei van de kleine banken en buitenlandse aanbieders blijft na 2014 een beetje hangen. Zij hebben samen 10% van de hypotheekmarkt in handen. Deze geldverstrekkers profileren zich vaak tijdelijk in de markt. Enkel Argenta is een vaste waarde geworden. Deze Belgische bank biedt regelmatig de laagste hypotheekrente.

Rendement en laag risico

Nieuwe geldverstrekkers stappen in de Nederlandse hypotheekmarkt voor het gunstige rendement met een laag risico. Dit is niet tegenwoordig niet alleen voorbehouden aan een select aantal banken. Via een zogenaamde regiepartij kunnen ook andere investeerders kapitaal inbrengen. Munt hypotheken is een voorbeeld van een dergelijke constructie.


Samen hebben de regiepartijen inmiddels 22% van de hypotheekmarkt in handen. Dit marktaandeel stond begin 2015 nog op 10% en dus sterk gegroeid in de tweede helft van het jaar. De verwachting is dat het marktaandeel van deze nieuwe investeerders in 2016 verder groeit. Deze regiepartijen hebben minder strenge kapitaaleisen dan de traditionele banken. Met de nog altijd groeiende hypotheekmarkt, biedt dit mogelijkheden om het marktaandeel verder te vergroten.

Lagere hypotheekrente

Consumenten profiteren van deze nieuwe geldverstrekkers. Om marktaandeel te veroveren bieden de nieuwkomers vaak een scherpe hypotheekrente. Ook richten ze zich vaak op een specifieke doelgroep waardoor de voorwaarden beter aansluiten op de consument. Dit zet de concurrentie onder druk en zorgt voor een lagere hypotheekrente en betere voorwaarden. Ook zien we dat geldverstrekkers hun hypotheekrente sneller aanpassen aan de marktrentes. Bij een renteverlaging, volgen andere banken direct.

Nadelen nieuwe geldverstrekkers

Aan de massale belangstelling van investeerders voor de Nederlandse hypotheekmarkt kleven ook nadelen. De kans bestaat dat ze enkel geïnteresseerd zijn in de meest aantrekkelijke klanten (laag risico). Daarnaast is het niet ondenkbaar dat de investeerders zich uit de markt prijzen wanneer andere investeringen meer rendement opnemen. Dit is nadelig voor klanten dit hun hypotheek moeten verlengen. Ook is het niet altijd duidelijk welke investeerders achter de aanbieder zitten, bijvoorbeeld recent bij de introductie van Merius en IQwoon. Je kunt dan niet inschatten of het een stabiele toekomstbestendige partij is. Dit is onwenselijk bij een langlopend product als een hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct