Klantenbeoordeling 9.7/10

Geld lenen zonder tussenkomst van de bank

Geld lenen zonder tussenkomst van de bank wordt steeds populairder. Een aantal nieuwe initiatieven brengt leners en investeerders bij elkaar.

Onderhandse lening

Wie geld wil lenen zonder tussenkomst van de bank, is al snel aangewezen op vrienden en bekenden. De leennormen zijn vaak minder strikt en ook de leenrente kan lager uitvallen. Een onderhandse lening kent echter ook valkuilen die voor een bekoelde of verbroken relatie zorgen. Wil je lenen bij vrienden of bekenden? Lees dan eerst de spelregels voor een onderhandse lening.


Peer to peer lenen

Een aantal kredietdiensten springen in het gat tussen de onderhandse lening en een lening bij de bank. Ze brengen kredietnemers en investeerders bij elkaar via een online platform. Dit wordt ‘peer to peer’ lenen genoemd. De kredietnemer kan een lening krijgen buiten de bank om, zonder dat er een persoonlijke band is.

Marktplaats voor leningen

Vraag en aanbod komt bij elkaar via een online marktplaats voor kredieten. Dit gaat als volgt:

 • Wie geld wil lenen, kan een oproep plaatsen voor een lening.
 • Via de website wordt het leenbedrag ingezameld bij investeerders.
 • Wanneer het leenbedrag bij elkaar is, wordt het uitgekeerd aan de kredietnemer.

Kosten lening

Leners kunnen gratis hun advertentie voor een lening op de website plaatsen. Daarbij worden een aantal documenten gevraagd om de kredietwaardigheid te toetsen. Een deel van de opbrengst wordt ingehouden als servicekosten. De investeerder moet rekening houden met kosten tot 1% van de opbrengst.

Voordelen peer-to-peer lenen

Voor de lener biedt het de mogelijkheid om buiten de bank om een lening af te sluiten. De rente kan daarbij concurreren met de actuele leenrente. Omdat anoniem geleend wordt is er geen kans op een slechte persoonlijke band met de uitlener.


De uitlener krijgt een mooi rendement op de investering. Deze is al snel hoger dan de actuele spaarrente. De rente en de looptijd zijn vooraf bekend. Omdat de kredietwaardigheid van de lener wordt getoetst kan een inschatting van het risico worden gemaakt.

Nadelen peer-to-peer lenen

Een peer to peer lening is geen garantie voor succes. Een lening met te weinig investeerders gaan uiteindelijk niet door. Ook bestaat de kans dat een lening niet wordt terugbetaald. Als de kredietmarktplaats stopt, vervallen ook de leenafspraken.

Platform voor geld lenen

Het aantal initiatieven voor geld lenen zonder bank groeit. In vergelijking met de ons omringende landen staat de Nederlandse crowdfundmarkt nog in de kinderschoenen. Onderstaand vind je ons aanbod van crowdfund leningen. Wil je zelf investeren? Kijk dan op onze crowdfund beleggen pagina.

Bridgefund
 • Rente vanaf 0.5%
 • Kredietbeslissing binnen 24 uur
 • Minimale omzet € 75.000,- en 12 maanden actief
 • Geen onderpand nodig
 • Boetevrij aflossen.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Goedkoopste lening

De goedkoopste leningen vind je hier.

Lening oversluiten

Sluit jouw dure lening(en) over en bespaar.

Lenen voor een auto

De goedkoopste lening voor een nieuwe auto.

Verbouwingslening

De voordeligste lening voor jouw verbouwing.

Praat mee over "Geld lenen zonder tussenkomst van de bank".

 1. Momenteel zijn wij ons aan het oriënteren op onderstaande:
  Afhankelijk van de voorwaarden van en kosten de lening, willen wij onze aan te schaffen zonnepanelen volledig (€12.000,-) of ten dele (voor € 8.000,-) voorfinancieren door een lening met een looptijd van 10 jaar.

  Onze huidige energielasten bedragen rond de €145,- (gas + stroom) per maand. Middels de zonnepanelen zal onze maandelijkse energieprijs ongeveer €100,- lager uit vallen dan nu. Deze besparing zullen wij benutten om het voor-gefinancierde bedrag voor de zonnepanelen terug te betalen.
  De zonnepanelen die wij op het oog hebben zijn van een Duits leverancier en voorzien in een garantie van +25 jaar op 80% van energielevering met een verwachtte levensduur van 50 jaar.
  Heeft iemand een voorstel?

  Beantwoorden
 2. Ik ben opzoek naar een lening van €12.500. Terugbetaling in maximaal 12 maanden (waarschijnlijk eerder) van ongeveer €1.000 per maand. Ik wil wel boetevrij kunnen aflossen. Wie kan mij helpen?

  Beantwoorden
 3. herfinanciering lening met negatieve bkr-registratie: is dit mnogelijk? en nog een vraag: kan ik ca 1500 euro lenen met negatieve bkr-registratie?

  Beantwoorden
 4. Ik heb voor 6 maanden 10.000 euro nodig om hypotheek te kunnen krijgen bij WIA uitkering is onzekerheid voor hypotheek verstrekker te groot bij ruim voldoende inkomen dus meer eigen geld nodig tijdelijk. Graag advies

  Beantwoorden
 5. Ik wil graag 4500 euro willen lenen, om mijn rest schuld af te betalen, en met een schone lei weer beginnen en verder te genieten van het leven.

  Beantwoorden
 6. Beste,
  Ik zit in zo een financiële problemen, ik werk en daarnaast studeer ik ook, ik probeer alles goed en recht te zetten maar het lukt mij niet met zo een probleem, Zou u mij €5.000 willen lenen? Ik zou €500 elk maand terug kunnen betalen, het rente boeit mij echt niet hoe groot zou het ook zijn… graag hoor ik het van u.
  Met vriendelijke groet,
  Amir

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct